Consells per prevenir el càncer de pell

Avui, aprofitant que se celebra el Dia Europeu per a la Prevenció del Càncer de Pell, vull parlar-vos sobre aquest tipus de càncer i tot el que podem aprendre d’ell per a evitar-ho. Sabies que és el càncer més freqüent de tots, a pesar que la seva prevenció és relativament senzilla?

A més, segons diversos estudis, aquest tipus de càncer es duplicarà en els pròxims 20 anys, per la qual cosa ja no només necessitem una conscienciació sobre el càncer de pell, sinó que també hem de realitzar una prevenció eficaç i ensenyar als més petits la importància d’aquesta prevenció.

En la nostra societat, una pell bruna sol ser sinònim d’atractiu, bellesa i salut, però res més lluny de la realitat: si ens exposem al sol sense cuidar i protegir la nostra pell, els danys del sol poden ser molt greus, arribant provocar o afavorir l’aparició del càncer de pell.

Quins tipus de càncers de pell existeixen?

 • No melanoma o carcinoma basocel·lular. És el tipus de càncer de pell més habitual, encara que el seu comportament és el menys agressiu i sorgeix en la capa externa de la pell.
 • Melanomes. Aproximadament un 5% dels tumors de pell són melanomes, encara que la seva aparició està augmentant considerablement els últims anys. Aquest tipus de lesions, pigues o taques, no tenen simetria, les vores i el color són irregulars i, en general, superen els sis mil·límetres de grandària.
  Quins factors influeixen en el desenvolupament d’aquest tipus de càncer?Hi ha factors de risc que no depenen de nosaltres, com els antecedents familiars o el tipus de pell. Però hi ha uns altres que sí que es poden prevenir, i són, precisament, en els quals és important insistir: exposar-se al sol durant moltes hores seguides, les cremades amb dolor o butllofes i la utilització de cabines de bronzejat.És recomanable seguir aquests sis consells per a prevenir el càncer de pell:
 • No et passis amb el sol! Les hores més perjudicials per a exposar-nos al sol van de les 12.00 hores a les 16.00 hores, així que hem d’evitar aquesta franja horària costi el que costi.
 • Revisa la data de caducitat de la teva crema solar: Has de revisar la data de caducitat que s’indica en l’envàs del producte, així com el període per a la seva utilització després d’obert, que també s’especifica en els envasos.
 • Cremes de protecció solar SPF 30 o major. El seu correcte ús consisteix a aplicar el producte en el nostre cos de manera uniforme i generosa, sense deixar buits, i ser constants amb la seva aplicació. Has de comprovar que el fotoprotector protegeixi també de raigs UVA.
 • La protecció va més enllà de la crema solar; també necessitem protegir els ulls, el cap i el cos amb ulleres de sol, barrets i samarretes.
 • En els nens, hem d’usar fotoprotectors de SPF 50+ i filtres físics, en comptes de químics, per a no provocar una reacció al·lèrgica.
 • Utilitza crema hidratant o aftersun després de l’exposició al sol.
 • En el cas de nadons menors d’un any, no s’han d’exposar directament al sol, ja que la seva pell no està llesta per a aquesta radiació, perquè el seu cos encara no produeix melanina suficient.
 • Consulta al teu farmacèutic o dermatòleg per a seleccionar el fotoprotector adequat i si presentes alguna patologia cutània, acudeix al teu dermatòleg.

Consulta’ns qualsevol dubte que tinguis!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *