Saps què és el glaucoma?

Potser n’has sentit a parlar recentment ja que el passat 12 de març es va celebrar el Dia Mundial del Glaucoma, però sabries explicar què és? És necessari saber què és i com comença a desenvolupar-se el glaucoma ja que generalment es detecta massa tard i les seves conseqüències són irreversibles. T’ho explico en aquest article!

En que consisteix?

Aquesta enfermetat es dona quan es produeix un dany progressiu al nervi òptic, fet que provoca una pèrdua de visió perifèrica i, de vegades, també a la part central. Si no es detecta i es tracta a temps, pot produir baixa visió, i ceguesa en un 5% dels casos.

S’estima que a Espanya hi ha un milió de persones que pateixen glaucoma, encara que aproximadament la meitat ho desconeixen perquè no han estat diagnosticades. Com pot ser això? Doncs bé, es deu a que aquesta malaltia no presenta símptomes, ni cap dolor, encara que la pèrdua de visió es produeix de forma progressiva.

Prevenir la seva aparició

En aquest sentit hem de parlar de la importància de realitzar-se revisions periòdiques de la vista, aspecte fonamental per detectar el glaucoma a temps. Serà l’òptic o l’optometrista qui, a través de tècniques indolores i no invasives, podrà realitzar una exploració a fons del nostres ulls per detectar qualsevol anomalia. La mesura de la pressió ocular és una de les proves que permet una millor valoració ja que el glaucoma afecta directament sobre aquest indicador.

La meva recomanació és que cap als 40-50 anys comencis a realitzar-te revisions anuals dels teus ulls, sobretot si tens riscos associats com per exemple l’hipertensió oculars o antecedents familiars de casos de glaucoma. Hi ha, també, molts factors de risc que poden afavorir el desenvolupament de la malaltia:

  • Edat
  • Raça
  • Diabetis
  • Pressió intraocular alta
  • Miopia elevada (+ de 5 diòptries)
  • Hipertensió arterial
  • Medicació amb corticoides

Recorda, a més a més, que no cal esperar a tenir dubtes i símptomes del glaucoma per visitar al teu òptic. Si tens qualsevol sospita o simplement vols sortir de dubtes, apropa’t a veure el teu optometrista i rebràs tota l’ajuda i consells que necessites.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *